Kreativna škola 2011/2012

competitionDanas su 8. put po redu, u Medija centru u Beogradu, uručene nagrade za konkurs “Kreativna škola 2011/2012” autorima najboljih radova. Ove godine se na konkurs prijavilo 687 nastavnika, sa 229 radova, od čega je 146 radova uvršćeno u Bazu znanja. Radovi pokrivaju sve oblasti zastupljene u osnovnim i srednjim školama. U kategoriji srednjih stručnih i umetničkih škola, drugu nagradu osvojio je rad Brojevi u boji, čiji su autori prof. Svetlana Radlovački i prof. Velimir Radlovački (Školski centar “Nikola Tesla”, Vršac) i prof. Danijela Radmilović (Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Novi Sad).

Od kako je 2004. godine nastao program “Kreativna škola” koji sprovode Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i kompanija Majkrosoft, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke, veliki broj nastavnika dobio je pomoć za primenu informacionih tehnologija u nastavi. Baza znanja Kreativne škole, dostupna na portalu http://www.kreativnaskola.rs, kao skup najboljih inovativnih nastavnih praksi i nastavničkih priprema za čas u elektronskom obliku, danas sadrži više od 1100 nastavničkih radova i ima više od 19 hiljada korisnika. U praksi, to znači da svaki peti nastavnik u Srbiji koristi Bazu znanja Kreativne škole kako bi unapredio svoju nastavu.

„Činjenice, da su za osam godina u realizaciji konkursa „Kreativna škola“ učestvovale 972 osnovne i srednje škole, 5500 nastavnika, 1995 timova, kao i činjenice da njena Baza znanja sadrži 1166 radova i da je koristi 16 000 nastavnika sa preko 300 000 pristupa, nesumljivo potvrđuju uspešnost saradnje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i kompanije Majkrosoft. Ovo tim pre ako se ima u vidu da su pobednički radovi na konkursima „Kreativna škola“ na Evropskom Forumu kreativnih nastavnika, koje organizuje kompanija Majkrosoft, održanom u Beču u martu 2009. godine osvojio prvu nagradu, a na istom Forumu održanom u Berlinu 2010. godine drugu nagradu. Uspešnost naših autorskih timova na međunarodnim takmičenjima očito govori da u osnovnom i srednjem obrazovanju imamo izuzetno kvalitetnih nastavnika. Potrebno je naglasiti da svaki konkurs „Kreativna škola“ ima specifičnu temu. Ovaj, čije rezultate danas objavljujemo, bio je posvećen temi podsticanja razvoja kritičkog mišljenja kod učenika. Verujemo da će se trend uspešnosti ovog konkursa u narednim godinama nastaviti, što će svakako doprineti kvalitetnijem obrazovanju u našoj zemlji.“, izjavio je Šćepan Ušćumlić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

„Davne 2004. godine potpisali smo Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Ministarstva prosvete, sa ciljem da podignemo nivo upotrebe informacionih tehnologija u obrazovanju. Kao rezultat, nastao je program Partner u učenju. Ponosni smo što je program Partner u učenju pomogao mnoge aktivnosti u obrazovnom sistemu Republke Srbije, jedna od najvažnijih je svakako razvoj Baze znanja Kreativne škole, koja predstavlja pravi dokaz da u Srbiji imamo kvalitetan obrazovni kadar sposoban da kreira i primenjuje moderne nastavne metode, kao i da se unapređuje primena informacionih tehnologija u našim školama, što je vrlo značajno za kvalitetno obrazovanje naših učenika.” izjavio je je Jugoslav Pirić, direktor Majkrosoft kancelarije u Srbiji. Inovativni nastavnički radovi koji se nalaze u Bazi znanja javno su dostupni i drugim nastavnicima na portalu www.kreativnaskola.rs.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s