Održan je seminar Dostignuća mladih u Srbiji u Školskom centru “Nikola Tesla”

DostignucaMladihU prostorijama Školskog centra “Nikola Tesla” u Vršcu održan je seminar Dostignuća mladih u Srbiji u periodu od 07.02.2014. do 09.02.2014. godine. Seminar je akreditovan i uvršten u Katalog programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika na 24 sata. Autor seminara je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, Beograd, a vlasnik intelektualne svojine nad predloženim programima Junior Achievement Worldwide, globalna organizacija za obrazovanje mladih u preduzetništvu, osnovana 1919. godine u SAD.

Ekskluzivno pravo za njihovu implementaciju u Srbiji ima NVO „Dostignuća Mladih u Srbiji / Junior Achievement Serbia“, čije je ovlašćeno lice Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije.

Opšti ciljevi seminara bili su: stvaranje uslova za uvođenje novih sadržaja u srednje škole u Srbiji koji uključuju sticanje znanja i veština u oblasti preduzetništva i poslovanja i povezivanje obrazovnog i poslovnog sektora sa ciljem primene teorijskih znanja u praksi.

Nakon pohađane obuke, nastavnici su osposobljeni za izvođenje ključnih komponenti programa Dostignuća mladih u Srbiji: učenička kompanija sa primenjenom ekonomijom, preduzetništvo bez granica, socijalno preduzetništvo, biznis etika, računarska simulacija TITAN (upravljanje preduzećem) i računarska simpulacija Banke u akciji (upravljanje bankom). Nastavnici dobijaju potrebna znanja, veštine i informacije na koji način da uključe učenike u programe i aktivnosti koje organizacija Dostignuća mladih sprovodi.

Sadržaj seminara i aktivnosti: 1. Uvodni deo – istorijat organizacije i opis programa Dostignuća mladih u Srbiji (DMuS). 2.Učenička kompanija sa primenjenom ekonomijom; Uvod u program „Učenička kompanija“ (ispitivanje tržišta – izbor delatnosti; razvoj biznis plana, analiza SVOT; finansijska knjiga; organizacija poslova – prodaja akcija, proizvodnja/pružanje usluga, oglašavanje); Razrada ključnih pojmova (cena, troškovi, dobit, akcije, kapitalizacija); Zatvaranje kompanija i analiza rada učeničkih kompanija. 2. Preduzetništvo bez granica (Enterprise without Borders – interaktivni veb-portal koji pruža mogućnost umrežavanja i saradnje sa učenicima i nastavnicima koji su uključeni u rad učeničkih kompanija u 38 zemalja Evrope; promoviše vrednosti evropske trgovine i praktičnih veština potrebnih da se funkcioniše na međunarodnom tržištu). 3. Biznis etika (značaj, kodeks, donošenje odluka, preuzimanje odgovornosti, preispitivanje vrednosti – radionica). 4. On-lajn simulacije rada banke (banke u akciji) i rada preduzeća – TITAN (spoj teorije poslovanja i izazovi prakse kao podsticaj posmatranja poslovanja iz ugla potrošača, ali i iz ugla odgovornih lica koji donose odluke u ime banke ili preduzeća; formiranje cena na tržištu, proizvodnja, marketing i kapitalne investicije, potrošač). 5. Evaluacija programa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s