Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija

Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija je trodnevni događaj na kome su učenici iz 20 kompanija (koje su bile u pet prvoplasiranih na regionalnim takmičenjima) predstavili široj javnosti i žiriju svoje proizvode i usluge. Takmičenje je održano od 13. do 15. maja 2018. godine u Beogradu na više lokacija – u hotelu Holiday Inn, tržnom centru Delta City i hotelu Jugoslavija. Takmičenje se nalazi u zvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom Smotra učeničkih kompanija Srbije.

Našu školu predstavljala je učenička kompanija TeslaNET koja je zauzela prvo mesto na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Novom Sadu. Učeničku kompaniju TeslaNET vodili su Milica Đolić (CEO), Elena Stojkovski (CTO), Filip Miličić (CFO) i Ilija Maravić (CPO), zajedno sa mentorom, autorom ovog bloga. Milica i Filip učenici su trećeg razreda finansijskog smera, a Elena i Ilija, četvrtog razreda računarskog smera u Školskom centru “Nikola Tesla” u Vršcu.

Prvog dana takmičenja realizovane su team-building aktivnosti za učenike na lokacijama širom Beograda, paralelno sa panelom za nastavnike u hotelu Holiday Inn na Novom Beogradu.

Drugog dana, u okviru sajamske konstrukcije u tržnom centru Delta City, svaka učenička kompanija na svom štandu izlagali su proizvodi i usluge i bili u prilici da neposredno komuniciraju sa potencijalnim kupcima i pokažu svoje prezentacijske, prodajne i veštine timskog rada. Članovi žirija obilazili su štandove, posmatrali interakciju učenika, proveravali njihovo znanje o poslovanju kompanije i ocenjivali kompanijske izveštaje.

Trećeg dana, u hotelu Jugoslavija, učenici su na bini, pred širokim auditorijumom, prezentovali radove svojih kompanija u četvorominutnim prezentacijama. Nakon kompanijskih prezentacija, usledila je svečana dodela nagrada.

Naša učenička kompanija osvojila je PETO mesto, ali još važnije, učenici su radom u kompaniji stekli nova znanja, veštine i iskustva koja se tiču:

  • definisanja organizacione strukture u savremenoj kompaniji u IT sektoru i raspodele zaduženja među članovima tima,
  • odabira proizvoda i Lean Startup modela poslovanja,
  • ispitivanja tržišta, sastavljanja biznis plana, izrada IoT proizvoda, onlajn marketinga i poslovanja, komunikacije sa partnerima i potrošačima,
  • izlaganja i prodaje na takmičenjima, školskim i lokalnim događajima i na internetu,
  • zatvaranja kompanije i svođenja finansijskog stanja.

Ovo prilikom, zahvaljujemo se organizatorima i volonterima na besprekornoj organizaciji svih događaja, čestitamo pobednicima i sledeće godine dolazimo još spremniji sa boljim idejama i većim entuzijaznom!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s