Прво покретање развојног окружења Visual Studio 2010

Microsoft Visual Studio 2010 покреће се из старт менија кликом на икону Microsoft Visual Studio 2010, која се налази у фолдеру Microsoft Visual Studio 2010:

Приликом првог покретања, отвара се прозор који даје могућност да се изаберу подразумевана подешавања окружења. Треба кликнути на Visual C++ Development Settings, па потом на дугме Start Visual Studio.

и сачекати да се примене одабрана подешавања из претходног корака:

Претходни корак неопходно је проћи само приликом првог покретања развојног окружења. Након тога сваки пут ће се отворити већ подешено развојно окружење:

Да би започели са уносом кôда програма, први корак је да направите нови пројекат. У менију File, одаберите New, па затим Project. Када се отвори New Project прозор, одаберите Win32 Console Application, у пољу Name упишите име пројекта (путања и име решења генерисаће се сами) и кликните OK:

Отвориће се Win32 Application Wizard прозор. Кликните Next >:

Искључите опцију Precompiled header и укључите Empty project. Кликните Finish:

Тиме сте у развојном окружењу направили нови пројекат:

Да би унели кôд програма, треба да у решењу, десним кликом на Source Files одаберете Add, па затим New Item:

У Add New Item прозору треба да одаберете C++ File (.cpp), у пољу Name унесете име фајла са екстензијом .c и кликнете на Add.

Тиме сте додали празан .c фајл спреман за унос вашег првог кôда:

који ће се без грешке поносно ивршити:


Неовлашћено коришћење ових садржаја, без претходне писмене сагласности аутора, сматра се кршењем Закона о ауторским и сродним правима!