Prvo mesto na takmičenju u izradi infografika na osnovu obrade otvorenih podataka

Takmičenje u izradi infografika na osnovu obrade otvorenih podataka organizovao je Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan kao deo aktivnosti u okviru projekta “Otvoreno obrazovanje u Srbiji” podržan od strane projekta “Otvoreni podaci–otvorene mogućnosti” koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva.

Takmičenje su takođe podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i kompanija Oracle. Pravo učešća na takmičenju imali su timovi iz srednjih škola na području Republike Srbije koje su sačinjavali  po 2 učenika sa nastavnikom – mentorom tima. Timovi su slali infografike izrađene na osnovu rezultata obrade otvorenih podataka u formi postera, videa, prezentacije ili flajera. Prilikom slanja timovi su dostavljali i informacije o ciljnoj grupi kojoj je namenjen infografik, razlozima za odabir teme infografika i načinu obrade otvorenih podataka. Na takmičenju je učestvovalo više timova iz naše škole, a dva tima plasirala su se u finale takmičenja, među deset prvoplasiranih timova iz Republike Srbije.

Finale takmičenja održano je 23. maja 2019. godine u Naučno tehnološkom parku Beograd u okviru konferencije “Otvoreno obrazovanje u Srbiji”. Od 10:00 časova do 10:30 časova konferenciju su otvorili Biljana Marić, savetnik ministra za digitalizaciju u prosveti i nauci u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Slavko Gajin, direktor Računskog centra Univerziteta u Beogradu i Aleksandar Borisavljević, direktor Centra za obrazovne tehnologije za Zapadni Balkan. Nakon toga usledile su prezentacije učeničkih timova. Nakon prezentacija timova, za vreme žiriranja, koleginica Duša Vuković, profesor informatike iz Matematičke gimnazije u Beogradu i instruktor Oracle akademije, održala je predavanje i prezentaciju o upotrebi otvorenih podataka i baza podataka uopšte u obrazovanju.

Nakon toga, proglašeni su pobednički timovi, među kojima je tim Tesla Girls osvojio prvu nagradu. Tim su sačinjavale učenice Emilija Opsenica i Anastasia Knežević iz odeljenja I2 smera Elektrotehničar informacionih tehnologija zajedno sa predmetnim nastavnikom, autorom ovog bloga. Zahvaljujemo se puno organizatorima na odličnoj organizaciji i šansi da učenici predstave svoje znanje i ideje.

Više fotografija sledi uskoro…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s