Knjiga: Sigurni koraci malog pingvina

Posted on Updated on

tux-iconNaziv: Sigurni koraci malog pingvina
Autor: Aleksandar Stanisavljević
Godina izdanja: 2011.

Ova knjiga je besplatna elektronska knjiga na srpskom, namenjena svima onima koji žele da steknu osnovna znanja iz oblasti računara, slobodnog softvera i Ubuntu Linux operativnog sistema.

Sadrži uvodni deo o računarskim osnovama, nakon čega slede uputstva za operativni sistem Ubuntu, čemu je i posvećen najveći deo knjige.

Na preko 150 ilustrovanih strana knjiga „Sigurni koraci malog pingvina“ objašnjava kako preuzeti Ubuntu, proveriti autentičnost, narezati instalcioni CD ili pripremiti instalacionu fleš memoriju. Potom, opisuje način uređivanja particija prilikom instalacije i rad sa više hard diskova. Završna poglavlja uputiće korisnike u podešavanje softverskih riznica, instalaciju i uklanjanje programa, reprodukciju video i muzičkih datoteka. Tu su i osnovne napomene o nadzoru sistema prilikom rada.

Korisnici koje zanima Ubuntu verovatno će preskočiti uvodno poglavlje (oko 50 strana) o istoriji računara, vrsti računarskih uređaja ili radu RAM memorije. Međutim, verujemo da će uvodni deo neke od čitalaca ponukati da saznaju više o informacionim tehnologijama.

Knjiga je, svakako, korisno štivo na srpskom za sve one koji žele (ili moraju) da koriste operativni sistem Ubuntu, koji može biti i njihov prvi kontakt sa računarom. Čestitamo Aleksandru na velikom trudu i satima koje je uložio u napore da domaći veb dobije ne samo besplatnu knjigu o računarima – već i lekciju o tome šta se postigne kada se na nečemu zaista radi.

Pun naziv knjige je Sigurni koraci malog pingvina. Zaplovite u svet računara i slobodnog softvera. Potpuno optimizovano za ubuntu linuks operativni sistem. Prvo izdanje.

Knjigu možete preuzeti na ovoj vezi.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s